Riure molt i sovint; guanyar-se
el respecte de les persona intel·ligents
i l'estima dels nens; merèixer l'elogi dels crítics
sincers i mostrar-se tolerant amb les traïcions
dels falsos amics; saber apreciar la bellesa
i trobar el millor en cada persona; deixar
un món millor; saber que almenys una vida
ha respirat més lliurement gràcies
a la nostra: això és haver triomfat.

Ralp W. Emerson

diumenge, 29 de març del 2009

Via verda de la Val del Zafán

Ara que ja ve el bon temps i que el sol ens ofereix la seva millor cara, aniré proposant sortides que puguin resultar interessants de fer durant aquesta època. Aquest cop serà la de la Via Verda de la Val de Záfan...
La via verda de la Val de Zafán recorre els solitaris pobles d'aquesta zona del Baix Aragó al costat d'extensos camps d'oliveres, vinyers i frondosos boscos de pins, en un recorregut on destaca el llarg viaducte que creua el riu Matarraña. La via verda no té dificultats, el desnivell és poc pronunciat, però el recorregut d'anada i tornada pot fer-se bastant llarg per als no habituats a anar amb bicicleta.
L'arribada al viaducte del Matarraña, de 275 metres de longitud i proesa de l'enginyeria de l'època, marca la meitat natural del camí que arriba amb comoditat i lleugera pujada fins a Valdealgorfa. El 2009 el túnel per arribar a la població s'ha tancat per despreniments, cal fer una petita volta per carretera. No obstant la volta, una mica més dura que el traçat original, aquesta ens permetrà visitar les basses de Valdealgorfa, d'origen medieval, es van crear per afrontar amb garanties els mesos de sequera.
A partir de Valdealgorfa ens espera una carretera tortuosa i compartida amb vehicles fins a arribar a Alcañiz.
A partir de Valdealgorfa ens espera una carretera tortuosa i compartida amb vehicles fins a arribar a Alcañiz. Aquest tram contrasta amb l'anterior per l'
aridesa del paisatge, encara que és igual de solitari, excepte els últims tres quilòmetres on a partir d'un llarg pont que salva el riu Guadalope s'intueïx la proximitat a la capital de la comarca.
Els llocs d'interès pel camí són variats, trobem l'estació de Torre del Compte restaurada com hotel tematitzat per continents, també el proper Val del Charco i les pintures rupestres que atresora i com no els pobles de La Fresneda i Valjunquera de visita molt recomanable, tant pel seu llegat cultural com històric, aquests es troben, com la via verda, en ple escenari de la batalla de l'Ebre.
Amb el que hem gaudit, ja esperem que aviat s'iniciin les obres d'Alcañiz a la Puebla de Híjar completant la restauració de tot l'antic traçat viari. Seràn més de 130 quilòmetres de via verda fins a Tortosa, encara que ens temem que això encara trigarà a jutjar pel mal estat del camí abans d'Alcañiz.
Accessible a: